5 būdai pasirūpinti akių sveikata darbe

FAKTAS - pastovus darbas su elektroniniais prietaisais ofisuose silpnina ir vargina mūsų akis. Raudonos, įsitempusios, išsausėjusios - tik dalis įmanomų nusakyti simptomų, kuriuos anksčiau ar vėliau pajaučia kone kiekvienas ofiso darbuotojas. Nuliūsti neverta, nes - FAKTAS NUMERIS DU - yra tam tikri veiksmai, kuriuos padarę galime joms padėti. Pasidalinsime jais su Jumis!

Pasirūpinkite tinkamu apšvietimu.

Akių apkrovą itin dažnai sukelia šiurkštus vidaus apšvietimas arba pernelyg ryški saulės šviesa, patenkanti pro langus. Iš išorės patenkančios šviesos intensyvumą galima sumažinti uždedant užuolaidas ar žaliuzes, o tinkamo vidaus apšvietimo užtikrinimui vertėtų pasirūpinti mažesnio, nedidelio intensyvumo lemputėmis. Taip pat, jeigu tik įmanoma, kompiuterių ekranai turėtų būti nustatyti šonu į langus, o ne prieš juos arba už jų. 

Pertraukos - būtinos!

Užteks - laikas pailsėti! Kiek ir pats darbas, tiek ir pertraukos nuo jo turėtų būti laikomos reikšmingomis jūsų dienos dalimis. Darydami bent kelių minučių pertraukas kiekvieną valandą tik padidinsite savo darbo efektyvumą, o kartu leisite savo akims atsipalaiduoti. Tad užverkite kompiuterį ir nueikite atsigerti vandens, ar tiesiog pasivaikščiokite po ofisą - svarbu, praleiskite poilsiui skirtą laiką be elektroninių prietaisų.

Darykite akių mankštą.

Akių mankšta - dar vienas geras būdas padėti savo akims. Tuo labiau, kai daugumai populiariausių pratimų net nereikia pakilti iš savo darbo vietos! Galbūt nori pabandyti? Pirmyn. Oliver.lt dalinasi keliais lengvais akių mankštos pratimais.

Pabandom?
1. Užsimerkite. Lėtai judinkite akis aukštyn - žemyn. Pakartokite veiksmą tris kartus, tada pakeiskite kryptį - judinkite akis iš kairės į dešinę. Taip pat atlikite tris kartus.
2. Susikoncentruokite į nutolusį objektą 10-15 sekundžių. Joms praėjus, 10-15 sekundžių susikoncentruokite į objektą esantį labai arti Jūsų. Jog pajustumėte poveikį, šį pratimą reiktų kartoti apie 10 - 15 kartų.

Pakeiskite savo kompiuterių apšvietos nustatymus.

Nors prie kompiuterio neišvengiamai tenka praleisti daug laiko - reikia džiaugtis, jog vis dėl to yra būdų, kaip tąjį naudojimąsi juo padaryti kuo malonesniu ir komfortabilesniu akims. Geras būdas pradėti - tai sureguliuoti savo kompiuterio ekrano ryškumą taip, kad jis būtų maždaug toks, koks yra ir Jus supančios aplinkos, darbo vietos.  

Mirksėti, mirksėti ir dar kartą - mirksėti!

Vienas iš neigiamų efektų nuolatos žvilgsnį fokusuojant į kompiuterio ekraną yra tai, jog mes užtektinai nemirksime - yra sakoma, kad žmonės dirbdami kompiuteriu mirksi net du kartus mažiau negu įprastai! Mirksėjimas yra svarbus veiksmas, skirtas palaikyti akis sudrėkintas ir švarias. Kai tai neužtikrinama - situacija bloga. Ir vis dėl to, viena laimė - yra pratimas jai pagerinti. Dalinamės.

Pratimas.
Žiūrėkite tiesiai prieš save. Tada palengva užmerkite akis. Palaikykite jas užmerktas maždaug 1 sekundę, po to lėtai jas praverkite. Pakartokite 20 kartų. Su kiekvienu iš jų turėtumėte jausti pratimo daromą efektą – akys turėtų sudrėkti ir atsipalaiduoti.