Kaip tinkamai apsaugoti darbuotojo darbo vietą

Ne paslaptis, kad pasaulį išgąsdinęs koronavirusas (Covid-19) paveikė ne tik žmonių kasdienybę, bet ir biurų veiklą. Informacija ir statistika, susijusi su visuotine pandemija, keičiasi itin sparčiai, todėl kyla visuomenės susirūpinimas, sunkiai valdomas chaosas bei dezinformacija. Darbo aplinkoje svarbu įveikti blogas emocijas ir abejingumą, suprasti galimą plintančios ligos poveikį organizacijai bei didinti informuotumą apie apsisaugojimo būdus.

Pateikiame keletą patarimų, kurie padės užtikrinti saugų darbą biure.

Rankų plovimas

Nors rankų plovimas daugeliui yra įprasta kasdienės higienos dalis, šiuo laikotarpiu šis procesas yra kritiškai svarbus, o ypač už namų ribų. Juk apie 80 proc. infekcinių ligų plinta per nešvarias rankas. Tam, kad darbuotojai būtų paskatinti reguliariai atlikti šią rutiną, galima pakabinti įspėjamuosius ženklus dažniausiai lankomose biuro vietose. Kadangi efektyvus rankų plovimas naudojant muilą turi užtrukti apie 20 sekundžių, per tiek laiko galima paniūniuoti 2-3 kartus dainą „Su gimimo diena“. Rekomenduojama naudoti skystą muilą su dozatoriumi, be antimikrobinių priedų, neutralaus pH. Tikslinga pridurti, jog reiktų vengti liesti akis, nosį bei burną

Patalpų priežiūra ir dezinfekavimas

Koronavirusas plinta oro lašeliniu būdu, todėl vertėtų ne rečiau kaip 1 kartą per valandą vėdinti biuro patalpas. Taip pat reguliariai (ne rečiau kaip 1 kartą per dieną) reiktų drėgnuoju būdu su dezinfekcinėmis priemonėmis, kurias sudaro 70 proc. koncentracijos etanolis, dezinfekuoti darbo paviršius, naudojamas priemones (pvz.: kompiuterio pelę), o nuolat visų darbuotojų liečiamas vietas (durų rankenas, šviesos jungiklius, bendrai naudojamas darbo priemones, įrenginius) ne rečiau kaip 2 kartus per dieną. Nors darbo vietoje šiuo metu vienkartinės pirštinės yra rekomenduojamos, dezinfekuojant biuro patalpas jų dėvėjimas privalomas.

Rankų dezinfekantai privalo būti etanolio pagrindu bei nesilpnesni nei 60 laipsnių, tačiau jie negali tapti rankų plovimo pakaitalu. Ši viruso prevencinė priemonė turėtų būti keliose pagrindinėse biuro patalpų vietose – prie išėjimų, poilsio, susitikimų kambarių, valgomojo, darbuotojų darbo vietose. Jei nėra galimybės darbo vietoje turėti dezinfekantą, gali būti naudojamos drėgnos antibakterinės servetėlės.

Atstumo laikymasis

Norint apsisaugoti nuo užsikrėtimo, privaloma riboti kontaktą su kitais asmenimis. Jeigu įmanoma, darbus organizuoti bent iš dalies nuotoliniu būdu. Artimas bendravimas tarp darbuotojų turėtų trukti ne ilgiau kaip 15 minučių. Pietų pertraukas tikslinga suplanuoti taip, kad į poilsio erdvę ar valgomajį susirinktų kuo mažiau žmonių. Tarp darbuotojų darbo vietų galima įrengti užtvaras, kitu atveju, pasirūpinti, kad tarp dirbančiųjų būtų daugiau erdvės, pavyzdžiui, bent 2 stalai iš abiejų pusių tušti.

 

Būkite sveiki!