Sveikas maistas - daugiau energijos darbe

Dauguma žmonių didžiąją dienos dalį praleidžia darbo vietoje ir kasdiene dilema tampa – ką rinktis pietums? Pasirinkimas yra įvairus: galima gaminti maistą namuose, pavalgyti kartu su kolegomis kavinėje, rinktis šaltą užkandį arba praleisti pietus dirbant vardan darbo. Aktyvi fizinė arba protinė veikla reikalauja daug energijos, todėl maisto pasirinkimas tampa dar sunkesnis. Ką rinktis, kad būtumėte energingi ir nejaustumėte silpnumo visą dieną? Mitybos specialistų teigimu, į pietus darbe reikėtų žvelgti atsakingai. Štai keletas klaidų, kurių galite išvengti.

Vanduo

Maistas – žodis dažnai besisukiojantis mūsų galvose darbo metu. Pavalgyti ar užkandžiauti prisimename visada, bet gerti vandenį dažnai pamirštame. Dauguma žmonių sako, kad negeria vandens, nes nejaučia troškulio, bet valgyt einame ne tik tada, kai jaučiame alkį. Stiklinė vandens kartu su tinkamu užkandžiu, blaško snaudulį bei mieguistumą. Reikia įprasti vartoti skysčius ir tada troškulį pajusime daug greičiau.

Kompiuteris

Pietų pertrauka yra skirta pietums. Daug žmonių to nesupranta ir pietaudami nori atlikti dar keletą darbų prie kompiuterio tam, kad sutaupytų laiko. Tačiau šioje situacijoje tą valandą reikia išnaudoti ne kam kitam, o tik pietums. Atsitraukite nuo kompiuterio, išeikite kelioms minutėms į lauką, kad įkvėptumėte gryno oro ir sužadintumėte apetitą. Valgykite ramiai ir kramtykite ilgai. Taip pat nerekomenduojame rinktis pusgaminių, pašildytų mikrobangų krosnelėje, nes jie energijos Jums suteiks tik laikinai.

Saldumynai

Užkandžiauti kuo nors saldžiu prie kavos mėgsta dauguma žmonių. Bet ar pagalvojate, jog saldus pyrago gabaliukas turi angliavandenių, kurie greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje, bet šis kiekis labai greitai ir sumažėja. Tada mes vėl pajuntame alkį ir einame užkandžiauti. Tai lyg užburtas ratas, kuris neturi galo.  Patekus į šį ratą nuolat jaučiamės alkani ir nesuprantame kodėl. Todėl rekomenduojame neužkandžiauti greitais angliavandeniais, o rinktis sveikesnius ir nesaldžius užkandžius. Pavyzdžiui: vaisius, daržoves, riešutus.

Darbas

Blogiausias pietų laiko scenarijus yra darbas. Kai kurie žmonės linkę pietų metą išnaudoti darbui, nes jie visiškai nenori valgyti. Tuo metu jie nenori, tačiau grįžę vakare – valgo viską ką mato ir sako, kad negali susivaldyti, nors dienos metu valgyti nenorėjo. Taip yra todėl, kad dieną jie nieko nevalgė ir organizmas tiesiog prašosi tai kompensuoti. Todėl rekomenduojame, bent šiek tiek pavalgyti pietų metu, nors ir visiškai nenorite.  

Tikimės, jog nebekartosite šių klaidų ir pietų laiką skirsite sveikam maistui. Tada energijos turėsite visai likusiai dienai!